Çocuklara sertifikalı dadılar bakacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Haziran 2008 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı dadı alışkanlığına son vermek ve bakıcılığı kayıt altına almak için İşkur bünyesinde 3 aylık kurs düzenleyecek. Bundan böyle aileler, İşkur'a başvurarak sertifikalı bakıcı bulabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı dadıya son vermek için çocuk ve yaşlı bakımı yapan kişilerin çalıştırılması hakkında yeni bir düzenleme yapıyor. Bakıcıların büyük bölümünün yabancı uyruklu ve kayıt dışı çalıştığına dikkat çeken bakanlık, İşkur bünyesinde bakıcılık kursu düzenleyecek. Kursa katılanlara 3 aylık eğitimden sonra sertifika verilecek. Bakıcı tutmak isteyenler İşkur'a başvurarak sertifikalı eleman çalıştırabilecek. Türkiye'ye çalışmak için gelen yabancıların tercih ettiği mesleklerin başında çocuk ve yaşlı bakıcılığı geliyor. Bakıcılık mesleğine, Moldovya, Ukrayna, Gürcistan vatandaşları yoğun ilgi gösteriyor. Bu amaçla kurulmuş şirketlerde binlerce insan çalışıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yabancı dadıya son verecek bir proje geliştirdiklerini söyledi. Türkiye'de işsizlik sorunu varken yabancıların kaçak bir şekilde bu işi yaptığını hatırlatan Çelik, "İşkur bünyesinde bebek ve yaşlı bakımı için meslek eğitim programları başlattık. Burada eğitim görenlere sertifika verilecek. İhtiyacı olan aileler, İşkur'dan sertifikalı uzman personel talep edebilecek. Bu sayede hem bu işte çalışanlar kayıt altına alınmış olacak hem de kendi insanımıza istihdam imkanı doğacak. Yabancı dadıya da gerek kalmayacak." dedi. Çelik, kaçak çalıştırılan yabancılarla ilgili çok sayıda ihbar telefonu aldıklarını ifade etti. Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir gibi nüfus yoğunluğu ve ihtiyacın fazla olduğu illerde bakıcı eğitim programları düzenlenecek. Katılımcılar, 3 aylık eğitim sonrasında aldıkları sertifika ile profesyonel dadı olacak.

Çelik, işsizleri yakından ilgilendiren bir başka projeyi de açıkladı. Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapılan anlaşma gereğince iş garantili eğitim programları hazırladıklarını kaydeden Çelik, 1 Temmuz'da başlayacak eğitim programı ile 800 kişiye Konya ve Bolu'da iş garantili eğitim vermeye başlayacaklarını bildirdi. İşkur tarafından açılan mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 12 YTL harçlık verdiklerini belirten Çelik, bu tür kursları daha da yaygınlaştırmayı planladıklarını söyledi.

Ömer Şahin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber